Bilgi Arşivi
Trend

Sakarya Seyahat Rehberi – Sakarya’ da Nereye Gitmeliyim ?

Sakarya, Türkiye’nin en kalabalık yirmi ikinci ili olma özelliğini taşıyor. Daha önce Kocaeli’ne bağlı bir ilçeyken 17 Haziran 1954 tarihinde il olur. Sakarya adını bu şekilde alır. Sakarya’nın merkez ilçesi de Adapazarı olarak biliniyor. Sakarya’ya en kolay ulaşım karayolu. Bununla birlikte uzak illerden gelenler uçakla Sabiha Gökçen Havalimanı’nı kullanabilir. Daha sonra otobüsle Sakarya’ya kolaylıkla ulaşmak mümkün. İlin en çok tanınan bölgeleri Sapanca Gölü ve Maşukiye. Özellikle yakın illerde yaşayan ve doğa ile baş başa kalmak isteyenler günü birlik ziyaret etmeyi de tercih ediyor.

Sakarya gezilecek yerler arasında oldukça özel bir il. 2021 yılında Danimarka’da aldığı ödül ve bisiklet şehri ünvanı Sakarya ilinin önemini daha çok ortaya çıkarıyor. Sakarya’nın turistik yerleri, kültür ve tarihi hakkında bilgi arıyorsanız okumaya devam edin.

Sakarya Turistik Yerler

Sakarya turistik yerler hem güzelliğiyle ilgi çekici hem de konaklamak için oldukça uygun. Şehrin deniz turizmi ve yayla şenlikleri turistlerin ilgisini çekebilir. Bu yüzden de yaz ayları gezmek oldukça ideal. Turistik yerleri gezerken Sakarya’nın meşhur lezzetlerini de tadabilirsiniz. Dımbıl çorbası, ıslama köftesi, balkabaklı ekmek, pırasalı börek yanı sıra değişik tatlar da bulunuyor. Pekmezli veya ayva dolması da ünlü lezzetleri arasında.

Sakarya Gezilecek Yerler Listesi

Sakarya ili alan olarak çok büyük bir il olarak görünmese de Sakarya gezilecek yerler listesi birçok güzel seçeneği içeriyor. Doğal güzellikleri, parkları, göl ve yaylaları görmeye değer.

  • Adapazarı

Sakarya’nın merkez ilçesi Adapazarı hareketli bir yapıya sahip. Fuar ziyaretleri, alışveriş merkezleri burayı canlı tutuyor. Ayrıca tarihi olarak Sakarya Müzesi (Atatürk Evi) ve Deprem Kültür Müzesi görülmesi gereken önemli yerler arasında bulunuyor. Agora Adapazarı AVM de alışveriş yapmak ve yemek yemek isteyen ziyaretçiler için oldukça güzel.

  • Sapanca ve Sapanca Gölü

Turistik yerler arasında en çok dikkat çeken yerlerden biri Sapanca ilçesi ve Sapanca Gölü. Sapanca Gölü çevresi konaklamak için birçok alternatife sahip. Bungalov evler, oteller, butik oteller her mevsim ziyarete uygun. Keyifle doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Ayrıca tarihi anlamda birçok medeniyetin izlerini taşıyan Rüstem Paşa Camii ve Hasan Fehmi Paşa Camii gezebilirsiniz.

Sakarya Karasu

  • Karasu Sahil Parkı ve Karasu Plajı, 

Türkiye’nin en uzun ikinci sahili olma özelliği taşıyan Karasu en sevilen plajlardan biri. Güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Konaklama yerlerinde Karadeniz manzarası eşliğinde zaman geçirmek çok keyifli. Üstelik Karasu Plajı, sahip olduğu turizm olanaklarıyla da oldukça gelişmiş.

Karasu Sahili doğal güzellikleriyle ünlü Acarlar Longozu’na da oldukça yakın. Acarlar Longozu oldukça geniş bir alana yayılan yeşilliğe sahip. Yürüyüş yolları, kamp alanları ile doğa severler için ideal.

  • Serdivan Planetaryum ve Serdivan Göl Park

Adapazarı merkezinden yaklaşık 6 km. uzak olan Serdivan bilim merkezi olma özelliği ile dikkat çekiyor. Planetaryum (Gezegen Evi), çocuklara, her yaştan insana bilim ve teknolojiyi sevdiriyor. Yıldızlar ve gezegenler hakkında birçok önemli bilgiyi burada öğrenebilirsiniz.

Serdivan Gölpark, manzarası ile eşsiz. Havadaki oksijen seviyesi ile dinlendiriyor. Çocuklar için oyun parkları, piknik alanları, yazın tiyatro gösterileri ile Sakarya’nın en eğlenceli yerlerinden biri.

  • Maşukiye

Maşukiye ilgi çeken turistik yerler arasında üst sıralarda yer alıyor. Balık yemek için oldukça fazla rağbet görüyor. Ayrıca Maşukiye doğa sporları için de elverişli. Kano ve sandallar ile yapılan geziler, ATV ile keyifli turlar ve yamaç paraşütü popüler aktiviteler arasında.

Sakarya - Maşukiye

  • Ormanya Doğal Yaşam Parkı

Doğayla ve hayvanlarla güzel vakit geçirmek için ailenizle Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz. Kamp alanları ve karavan alanları bu parkta çok fazla ilgi görüyor. Oyun alanları, mesire yerleri, yürüyüş yolları günübirlik ziyaret edenler için de güzel vakit geçirmelerini sağlıyor.

  • Kartepe Kayak Merkezi

Kartepe, Marmara Bölgesi’nin en yüksek ikinci yeri kış turizminde oldukça popüler. Özellikle İstanbul ve Bursa’dan çok fazla ziyaretçi yakınlığı sebebiyle Kartepe’yi tercih ediyor. Kayak sporuna ilgi duyan her yaştan için eğitim olanakları da mümkün. Diğer mevsimlerde de doğa yürüyüşleri ile Kartepe’yi keşfedebilirsiniz.

  • Beşköprü (Justinianos Köprüsü)

Beşköprü sadece doğal güzelliği ile değil mimarisiyle de önemli. İnşası Geç Roma dönemine dayanıyor. O dönemde Konstantinopolis ile Anadolu arasındaki bağlantıyı sağlıyor. Bu yüzden Beşköprü tarihi bir öneme de sahip.

  • Doğançay Şelalesi (Su Düşen Şelaleleri)

Doğançay Şelalesi şehir merkezine yaklaşık 25 km. uzaklıkta. Ziyaretçileri büyüleyen bir güzelliğe sahip. Üç farklı büyüklükte şelaleden oluşuyor. Yazın kaya göletlerinde serinleyebilir, her mevsim doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Sakarya’da görülmesi gereken başka şelaleler de bulunuyor. Soğucak Şelalesi, merkezden 30 km. uzaklıkta ıhlamur kokuları ile meşhur. Mecidiye Şelalesi de sonbaharda dökülen rengarenk yaprakları ile farklı bir doğal güzellik ortaya çıkarıyor.

  • Ferizli

Ferizli’yi gezmek isteyenler için Sakarya’dan ulaşım çok kolay. Minibüsle 20-25 dakikada varabiliyorsunuz. Ferizli’de en çok gezilen yer Akgöl. Doğa severler için yürüyüş imkanı bol. Burada yaban kazlarını ve yaban ördeklerini görebilirsiniz.

  • Aygır Deresi

Maşukiye’ye gezi yaparken Aygır Deresi’ni görmemek olmaz. Sapanca Gölüne de 15 dakika uzaklıkta. Bahar aylarında rengarenk olan Aygır Deresi özellikle balık tutmak için tercih ediliyor.

  • Sakarya’nın Yaylaları

Sakarya’nın güzel doğasını tamamlayan yaylaları görülmeye değer. İnönü Yaylası, Karagöl Yaylası, Soğucak Yaylası, Keremali Yaylası, Sultanpınar Yaylası, Çiğdem Yaylası, Dikmen Yaylası, Acelle Yaylası, Kirazlı Yaylası, Davlumbaz Yaylası, Kırca Yaylası yaz aylarında birbirinden güzel havası ve yayla şenlikleriyle etkileyici.

  • Sapanca Sanat Sokağı

Sakarya’nın en turistik yerlerinden biri de Sapanca Sanat Sokağı. Bu sokakta kadınların el emeğine yer veriliyor. Kafeler ve hediyelik eşyalarla rengarenk bir sokak özelliği taşıyor.

  • Sakarya Nehri

Sakarya Nehri, Türkiye’nin üçüncü uzun nehri. Karasu sahilinde Karadeniz’e dökülüyor. Burada yürüyüş yapmaktan ve bisiklete binmekten hoşlanabilirsiniz.

  • Çamlıca Gölü

Keremali Yaylası’nın keyfine varanların etkileneceği bir yer de Çamlıca Gölü. Sakin bir ortamda dinlenmek, doğada vakit geçirmek isteyenlerin vazgeçemeyeceği yerlerden biri.

Sakarya’daki göller arasında bulunan Poyrazlar Gölü de şehre en yakın göl. Şehir merkezine yakın bir şekilde doğa ile iç içe olabilirsiniz.

  • Kuzuluk Kaplıcaları

Kuzuluk Kaplıcaları Akyazı ilçesine bağlı. Birçok yerden şifalı suları için ziyaret ediliyor. Sporcu yaralanmaları ya da sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşayanlar Kuzuluk Kaplıcalarının termal otellerinden ya da kaplıca evlerinden yararlanabilir.

  • Selman Dede Mesire Alanı ve Hayvanat Bahçesi

Ailece vakit geçirmek için güzel yerlerden biri Selman Dede Mesire Alanı. Asırlık çınar ağaçlarıyla meşhur. Mesire alanı ise piknik alanı olarak çok fazla kalabalık olabiliyor. Çünkü havası tertemiz ve dinlendirici. Ayrıca küçük hayvanat bahçesini ziyaret edebilir ve devekuşu, şahin, sülün gibi hayvanları görebilirsiniz.

A46E19C1 13E5 4210 A527 Df4B943Ef5Bb

  • Ayrı Gezen Cam Terası 

Ayrı Gezen Cam Terası sadece Sakarya’da değil tüm Türkiye genelinde ilgi çekiyor. Hatta Türkiye’nin en güzel manzaralarını merak edenler için 10 yerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Cam terasın çevresi çocuklar ve yetişkinler için eğlenceli bir şekilde düzenlenmiş. Oyun alanları, atış poligonları, macera parkı buranın birkaç özelliğinden biri.

Sakarya Hakkında yapılabilecek ve gezilebilecek seyahat rehberimizden yola çıkarak, Seyahatiniz hakkında fikirlerinizi ve yorumlarınızı bekliyoruz. İyi tatiller dilerizzz.

Bir Geziyorum

Sizler için en doğru bilgileri deneyimleyerek sizlere aktarıyoruz. Bir Geziyorum İstediğin gibi bir site ister blog ister sosyal medya bu gücü kullanmak senin elinde!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu